четвъртък, 12 май 2022 г.

Zловещи факти за войната

Има няколко неща от последните седмици на войната, които не срещам често да се споменават: 

Пленени украинци от завладените градове биват разселвани по Русия и разделяни от децата им; децата им ще бъдат осиновени от руснаци и научени на руски 

В пленените градове, в опразнените, функциониращи жилища се заселват руснаци (така става например в Херсон) 

Огромна част от житото е открадната от Русия, за да се предизвика глад в района (а и в света). Една част от него сега е превозена в Сирия. Руските пропагандатори обвиняват като виновници за кражбата... американците. 

Всичко споменато дотук вече е извършвано от Руската Империя срещу Украйна в миналото (Голодомор, убийства на цивилни, изселвания, подмяна на населението). Следващото нещо също не е принципно ново, макар че не знам да е използвано в такъв мащаб срещу цивилни: 

🔴 В териториите, превзети обратно от Украйна, какво ли не е минирано: хладилници, пазарски чанти, чекмеджета на шкафове, трупове. 
Както може да се досетите, поставените мини ще чакат своя час и ще бъдат проблем с много години напред... Докато повечето от тези минирания очевидно имат за цел завръщащи се цивилни и любопитни деца, минираните трупове и ранени хора имат за цел спасителите. 

🔴 Наскоро имаше случай на живо дете, вързано към убитата си майка. Между него и майка му имало мина, настроена така, че да се взриви, когато натискът отслабне достатъчно (а не когато натискът се усили достатъчно). Мината експлоадира, засягайки детето и спасителите. 

🔴 Това ми напомни как по подобен начин през 2014-та, когато украинците протестираха срещу инсталираният от Русия корупционер Янукович, протестиращите биваха убивани от мистериозни снайперисти, а когато на място пристигаха лекари с надежда да спасят живота на някой от уцелените, тази възможност беше използвана, за да бъдат убити и лекарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар