вторник, 8 март 2022 г.

Кога и защо започна всичко това

През 2014-та в Украйна с протести свалят Янукович - човек на Путин, корумпиран тип, живеещ в гигантски луксозен палат, построен с безбожното богатство, което е "усвоил". Янукович е саботирал влизането им в ЕС, а след загубата на властта бяга от Украйна в Русия. 

Протестът загрубява. Протестиращите биват убивани - по тях се стреля дори от маскирани снайперисти, които специално убиват лекарите, изнасящи ранените. Руските медии твърдят, че снайперистите били американци. Помислете малко кой има интерес да се стреля по хората на този протест - американците, или Путин и неговия корупционер Янукович, който протестът цели да отстрани?

картина в памет на убитите в протеста: пенсионери, лекари, деца, хулигани - обединени от протеста срещу руската пост-комунистическа корупция

След това някакви хора в Украйна внезапно искат да се отцепят. По случайност "отцепниците" са въоръжени до зъби като истинска армия, дори имат ракети. Те са военни без опознавателни знаци - "зелени човечета". На всички беше ясно, че са руснаци, но всички се правеха, че не се знае какви са, за да не ескалира конфликта. Провежда се "референдум" под дулата на автоматите и вече има "независими" зони в Украйна. Оттогава там цари насилие и смърт. 

В "независимия" район "местните" военни взривяват пътнически малайзийски самолет с цивилни (сред които учени, отиващи на конференция за търсене на лечение на СПИН) и не са допуснати разследващи да видят кой е свалил самолета. (Впрочем такова сваляне на пътнически самолет от страна на мърлявщината в СССР имаше и през 80-те - бил малко навлязъл в зоната им и те сега какво да проверяват пътнически ли е, военен ли е, въпреки че скоростта и височината говорят за това).

Както обикновено, руснаците казаха "аааа, те украинците са го свалили", както и сега казват, че украинците бомбардират собствените си градове. Но чия армия е окупирала големи райони от Украйна от 2014-та нататък... украинската или руската? Чия е  ракетната система „Бук“? Разследванията на Христо Грозев и доказателствата на bellingcat показват коя точно руска войскова част е свалила самолета.

ЛЪЖА 1: "РУСИЯ ЗАЩИТАВА РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ"

Преди да стигнем до фашистите в днешни дни, нека уточним откъде е това руско население и кой е успял да надмине и дори да изпревари (!) нацистите по жестокост. През 1933-та година в Украйна е устроен т.нар. Голодомор - геноцид, убил милиони, в който целенасочено е предизвикан масов глад. Украйна е житницата на Европа, неслучайно това жито присъства на знамето ѝ - тя сама може да изхрани голяма част от света. Абсурдно е точно в този район да се предизвика глад, но въоръжените орки на Сталин отнемат храната на хората, взимат дори семена, мед, всичко, което може да послужи за храна на някого. Ако някое дете тръгне да излиза от селото си в търсене на храна (примерно житни класове), го разстрелват. Понякога дори не чакат хората да умрат от глад, а ги погребват живи

После на тяхно място Сталин заселва други хора, т.е. подменя населението. (Подобни неща се случват и с нашите български малцинства на територията на СССР, например бесарабските българи. СССР изселва не-руски "малцинства" към Сибир, където хората да умрат от студ и глад или още по пътя. В Казахстан руснаците убиват половината население само за няколко месеца.) Забележете, че при Голодомора в Украйна умират от 4 до 6 милиона души по бавен и мъчителен начин и на този фон Холокостът (който се е случил по-късно!) поне е ефективен и бърз.

Поредната подмяна на населението -
"Преселете се в богатата и плодородна Кримска област" (1951)

В добавка към подмененото население, украинските деца са принудени да учат в училище не на родния си език, а на руски. Руската идея за "братство и обединение" винаги е била от рода на "да премахнем полското в Полша, украинското в Украйна". Така е и в Беларус, и в Армения... Така е не само през 20-ти век, но и през 19-ти. Ето вижте:

Това е "дъсчица на срама", която са слагали на малките латвийци за наказание, че са посмели да говорят на латвийски в училище. Съхранява се в Латвийския Национален Музей в Рига. 

В самото начало на СССР е било премахвано и българското в България, въпреки че сме били по-далечен сателит. Затова са убити синовете на Райна Княгиня, а Димитър Талев (авторът на "Железния Светилник") отива в концлагер заради "македонски национализъм". Убийствата не подминават и рода на Иван Вазов. Едва по-късно руснаците преоткриват това, че специално при нас могат да подхранят псевдо-патриотизъм, в който те имат централна роля на наши освободители от Османската империя и да ни лъжат с него до ден днешен. Поне тук, в България. Но например в края на 70-те години на миналия век българите в Съветския Съюз протестират: искат да имат достъп до българско образование и култура. Наричат ги "български фашисти" и ги изпращат в лагери в Сибир. 

Както и да е, отклоних се. Да се върнем към днешния ден в Русия, който не е много по-различен от който и да е ден през последните 200 години. Руските медии говорят "за окончателно решение на украинския въпрос". Руската пропаганда сама признава, че "денацификацията" на Украйна следва да означава "деукраинизация" и "деевропеизация", и убиване на всеки "фашист", който смее да има национално самосъзнание.

Пример: руска статия за "Деукраинизация" (нужен ви е VPN, за да я отворите), Същата статия, архивиранаСъщата статия, преведена на английски 

Иронията е, че точно заради подтисничеството и съжителството с най-различни завладени от Русия народи, в Украйна има много толерантност към всеки, независимо от произхода му, докато в Русия чужденците и чуждия език винаги са презирани. В днешни дни украинците говорят и руски, и украински добре. В стремежа си към независимост след събитията от 2014-та (както и защото руският език става поредния повод да бъдат завладени от "братята"), украинците решават украинския (т.е. собствения им език!) да се ползва от официални институции (парламент и т.н.) въпреки че по телевизията и другаде продължават да говорят на руски (най-малкото защото това значи по-голяма публика - руски се говори в повечето съседни държави). 

Сега, през 2022-ра, Русия извършва "братско освобождение" на градовете с рускоговорящо население, като ги изтрива от лицето на земята, правейки ги на сол и избива цивилните, не позволявайки им да се измъкнат. Защото рускоговорящото население, "на което е забранено да говори на руски", на чист руски пропъжда "братската помощ" на окупаторите. Проблемът не е с руския, проблемът е, че рускоговорящи са посмели да тръгнат по различен път от този на диктатурата в Русия. Но този път не става дума за Чечня, Грузия или Сирия (за които на нас не ни пука, защото това са хора, различни от нас, далеч от нас, и сигурно са терористи). Путин винаги е водил война по сходен начин, но сега става дума за близка и разбираема за нас държава, и да сринеш цели градове и най-жестоко да избиеш цивилните вече не може да бъде пренебрегнато толкова лесно. 

Към клеветите и лъжите за "изкореняване на фашизма в Украйна" ще се върна след малко.

ЛЪЖА 2: "РУСИЯ СЕ БОРИ ЗА МИР"

"Освобождение" на Чехословакия от "фашизъм" през 1968-ма

Преди 40-тина години Русия (под формата на СССР) владее половината свят, ако броим не само завладяните от нея държави (Литва, Латвия, Естония, Украйна, и т.н.), ами и тия с марионетни правителства, командвани от СССР, като нашето (България, Румъния, Полша, Чехословакия, половин Германия, и т.н.), както и "дружеските" държави, които СССР дестабилизират, въоръжават, устройват революции и инсталират свои хора (Афганистан, Виетнам, Гренада, Монголия, Куба, Ангола, Етиопия, Йемен, Сирия, Виетнам, Камбоджа, Никарагуа, и т.н.) 

Тези сфери на влияние са като един гигантски тумор, който покрива половината от картата на планетата Земя. Тумор, който временно се стопи и се скри, но не загина, и отново чака своя час. Това е, което липсва на Путин: той говори от много години за "историческата трагедия от разпада на СССР" и за това, че "трябва да си върнем загубените сфери на влияние [на СССР]"

"Окупатори, вървете си у дома" - Чехословакия, 1968-ма

Да отидем по-близо до днешния ден. В последните 30 години "миролюбива" Русия е нахлувала военно във всеки един свой съсед (освен в тези, които са в НАТО - засега! - и във Финландия, която им приседна последния път). Войните са нужни, за да оправдават диктатурата на Путин, но им се създават и по-благовидни оправдания. Преди войната в Чечня, например, тайните служби на Русия устройват терористични актове, за да оправдаят войната. Звучи ли ви конспиративно? Трябва да имате предвид, че КГБ под всичките си имена в последните 100 години се е занимавало най-вече с това да избива милиони от собствения си народ. Само това умеят, само в това са експерти. Едновременно с това са мърлячи и нерядко си оставят ръцете. При взривовете на жилищни блокове преди чеченската война на Путин, обикновената милиция по погрешка хваща не чеченци, а агенти на ФСБ (преименуваното КГБ, от което произхожда самия Путин), слагащи взривното вещество в блоковете. При кризата със заложниците в театъра в Москва през 2002-ра, също обикновената милиция разкри, че има разговор между терориста и мистериозен поръчител, който му казва "да убие няколко души", а "терористът" казва "ама ние не се бяхме уговорили така". (След това заедно с терористите бяха убити и 300 заложника от анти-терористите, което показва как службите в Русия никога не могат да спасяват цивилните си, а само да ги убиват). Повечето от хората, които са се опитвали да разкриват кой е организирал терористичните актове - депутати, искащи разследване (напр. Чикашихин), журналисти, публикуващи факти, неизгодни на властта за тероризма и войните (напр. Политковска) биват отровени, убити, случват им се инциденти. Така стигаме до

ГЛАВНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА

В Русия гражданите, историците, опозиционерите, интелектуалците, журналистите, които пречат на Путин, биват убити, вкарани в затвора със скалъпени дела, или прогонени от държавата. Путин управлява там, несменяем, от над 20 години. Могат да забогатяват само тези, които са част от "богоизбрания" кръг на диктатора - ако някой друг случайно забогатее, могат да му вземат всичко (както примерно стана със създателя на руския аналог на фейсбук). 

Понеже не е свободна, Русия не е страна, която произвежда, изобретява и създава, те наистина са най-вече "бензиностанция" и просто са седнали върху един ресурс, който изнасят - както правят Саудитска Арабия или Иран. Мизерията, алкохолизма, мошеничеството, безперспективността са неотменна част от живота там много отпреди разпада на СССР. Околните на Русия страни, като Беларус и Казахстан, имат свои диктатори от десетилетия, които се подчиняват на Путин. 

Но не и Украйна! Там президентите са различни, и хората 2 пъти правят 2 големи бунта срещу руските марионетки във властта им. Да има светъл пример на забогатяваща държава със свободни хора, в която се говори на руски, съседна на руската диктатура - ето това е опасността за режима на Путин. В съседните "приятелски" диктатури Беларус и Казахстан имаше бунтове съвсем скоро, но бяха овладяни с руска помощ, докато Украйна беше изпусната от неговия контрол.

Битка за обединение. Бой до смърт. За да бъдем "заедно".

"Освобождението" на Украйна обаче не се получи - целта беше бързо да бъде завладяна, и всички неудобни интелектуалци и лидери да бъдат убити по списък и подменени с послушни марионетки на Кремъл, така, както е направено при нас в България след "освобождението" ни от СССР. Но сега, след като войната се закучи, е много показателно, че едно от предложенията от страна на Русия за примирие беше да сменят президента им Зеленски с Янукович - да, със същият този зависим от Путин мазен корупционер, който избяга в Русия, и когото споменах в самото начало на тази история. 
Контрастът между Зеленски и Путин също е огромен: Путин, който стои на 10 метра дори от най-близките си хора, защото се бои от преврат, и Зеленски, който остава в обсадената столица, за да бъде заедно със защитниците ѝ. Контраст, олицетворяващ добре двете държави: Русия, в която този век не е имало свободни избори, и Украйна, която освен че е демократична, няма нито една нацистка партия, представена в парламента си.

ЛЪЖА 3: "НАТО И АМЕРИКАНЦИТЕ ПРОВОКИРАТ ВОЙНАТА"

Американците имат вина, но тя (както винаги) е доста по-различна от това, което повечето хора си мислят. През 1994-та САЩ уговаря Украйна, Беларус и Казахстан да си предадат атомното оръжие на Русия. Причината е, че след разпада на СССР атомните му бомби остават разпиляни по освободилите се републики, и САЩ е притеснен от това, защото така се появяват много държави, от които може да дойде ядрена заплаха. Предпочитат всичко да е на едно място, за да имат по-малко грижи. Затова подписват т.нар. "Будапещенски меморандум" - Украйна си дава атомното оръжие на Русия (голяма грешка!), а Русия, САЩ и Великобритания гарантират териториалната ѝ цялост (ха, ха, ха).

Е, когато Русия наруши териториалната ѝ цялост през 2014-та, след като под този договор стои подписа на американския президент, Америка би могла да се намеси, но тя не го направи, за да не рискува ядрена война. Това, че договорите с Русия не струват и хартията, на която са написани, е вярно, но и САЩ не се показа в по-добра светлина.

При първото нападение над Украйна, това през 2014-та, малко хора там са били привърженици на влизането в НАТО. Нахлуването тогава е било заради стремежа им да развиват връзките си с ЕС. След откъсването на няколко региона вече над 60% от населението искат да влязат в НАТО (по разбираеми причини).

И ето, че през 2022-ра огромна армия и най-различна руска военна техника се струпва на границата с Украйна. 

Западът: "Изглежда, че се канят да ви нападнат."

Украйна: "Дайте ни повече и по-хубаво оръжие тогава."

Западът: "Ееее, ама то така ще ги провокираме и ще стане по-зле, айде да не ви даваме нищо сериозно и да се надяваме да се размине."

Междувременно, в Русия от много време насам има военни паради, съперничещи по нелепост на тези в Северна Корея.


На тези паради празнуват и боготворят Втората Световна 
(в която СССР е извършил ужасни военни престъпления като това в Катин, масови изнасилвания и масови избивания на цивилни, но пък е третирал и собствените си войници като ненужно месо и е губил десетки и стотици пъти повече хора заради това).

"Към Берлин за немски жени!"


Става популярен и лозунгът "Можем да повторим!" (победата си във Втората Световна война, с която поробват половин Европа). Защото това не е просто носталгия по миналото, а и мечта за бъдещето. Вижте песента "Дядя Вова, мы с тобой", в която деца обещават на Путин да го последват, ако ги призове пак в "един последен бой".

ЛЪЖА 4: "И ДВЕТЕ СТРАНИ СА ВИНОВНИ", "В УКРАЙНА ИМА ФАШИСТИ"

"Аха, злодей! Опитваш се да ме нападнеш, а?"
(Карикатура, изобразяваща една от безбройните фалшиви "превантивно-отбранителни" руски войни - тази срещу Финландия, която за щастие им е приседнала)

В руските медии протестът от 2014-та се представяше като предвождан от нео-нацисти - бандеровци. А Спепан Бандера за украинците е това, което за нас е Левски. Той всъщност се е борил срещу нацистите и по-късно - срещу комунистите, които най-накрая успяват да го убият. Допускам, че по причини, още по-скалъпени от очернянето на нашия, убит от комунистите генерал Луков, му е приписана "фашистка" слава. В Украйна със сигурност има хулигани и ултраси. В коя държава ги няма? (Впрочем, в Русия нацистите - хулигани са несравнимо повече). Но от някакви улични хулигани руската пропаганда успява да съчини организирани, подкрепени от украинската държава убийци, на които да припише престъпленията на собствените си наемници. Все пак създаването на алтернативна реалност е умение, което е добре развито още в СССР. 

Да вземем само един "популярен" случай - украинските военни били изгорили про-руски отцепници в Одеса. Всъщност случаят е съвсем друг. Про-руска група, въоръжена с огнестрелни оръжия, открива огън по украински футболни запалянковци. Украинските запалянковци обаче ги обграждат и про-руските стрелци се качват на покрива на сграда, от който продължават да обстрелват хората навън. Украинците мятат вътре коктейл Молотов и всичко започва да гори. Но про-руските провокатори продължават да стрелят дори по хората, които се опитват да ги измъкнат от сградата - от което има запечатани видеокадри. Това как запалянковците са си направили подръчно коктейл Молотов е обяснимо; докато това как цяла група про-руски провокатори са въоръжени с огнестрелни оръжия поражда много въпроси. (случаят е разнищен тук)

Така стоят нещата с всяка подобна фалшивка, дори когато зад нея има истинска смърт, като в случая по-горе. На съда в Хага тези дни са предложили на руската страна да представи доказателства, че е имало геноцид, провеждан от украинска страна - и руската страна не се е появила да представи такива. Но защо, нали там от 8 години избиват деца? Само дето в Донецк и ЛНР не е имало проблеми преди завладяването им от Русия. А фалшивки се правят лесно, особено в райони, в които благодарение на твоя терор вече са загинали над 10 000 души, райони, които контролираш военно и можеш да припишеш собствените си престъпления на врага. (Например, има една наемна група "Вагнер" на руски-неонацисти, които от 8 години са основна военна сила в Донбас, и снимките на тези руски неонацисти се представят редовно като такива на украински неонацисти...) Във всеки случай, нито една от тези фалшивки не е издържала проверката на независими наблюдатели.

Така че вижте. Не е по силите на един човек да опровергае всяка една клевета, фалшивка и лъжа. Лъжите лесно се съчиняват и разпостраняват, и трудно се оборват. Затова относно тази война ще ви дам един исторически аналог, който Путин повтаря едно към едно.

През 1939-та в Полша има насилие против немското население, те са невинни жертви на поляците. Може да се досетите, че всичкия този тормоз върху германското малцинство в Полша съвсем, съвсем не е инсцениран от нацистите, ама хич! И така, Германия решава да защити своите хора! През 1939-та Полша коварно "напада" Германия точно когато армията на Германия по случайност е струпана покрай границата ѝ. 

Звучи ли ви познато?!

Впрочем има още една държава, която напада Полша заедно с Германия. Това е Русия (под формата на СССР). Хитлер и Сталин заедно започват Втората Световна Война. Казвам това, защото въпреки, че Путин следва стъпките на Хитлер, той реално е духовен наследник на Сталин, който пък е духовен наследник на Иван Грозни. Въпреки че тази война е безпрецедентна за 21-ви век, тя едновременно с това не е нищо ново за Русия. От много столетия в руската история няма нищо принципно ново. Тя прави едно и също: поробва собствените си хора и разпростира този рак навън (ако ѝ бъде дадена възможност). Трябва да разберем миналото, за да разберем настоящето и бъдещето.

Днешна Русия. Нищо ново не е научено, и нищо старо не е забравено.


Няма коментари:

Публикуване на коментар